Foto: Privat
Foto: Privat

2020 > 11

Den 7 november 2020 delades årets stipendie ut ur Eberhardt Jularbos Minnesfond.
Motiveringen löd "En fullfjädrad musiker och dragspelare, som i många år varit mycket kompetent och har den rätta känslan och förståelsen för att bevara Jularbo-musiken.Då detta stipendium delas ut ur Ebbe Jularbos minnesfond anser vi att Åsa har förstått vikten av att sprida just Ebbes musik och spelstil vidare." Undertecknat av Lena Jularbo-Brauner, Nils Fläcke och Eva Jularbo. Utdelningen skedde på Jularbomuseet Rasten som drivs av Håkan Pettersson. 
- Detta var verkligen otroligt roligt, säger Åsa, och så kul att utdelningen skedde på det här Jularbomuseet. 
För en liten corona-säkrad publik hölls en stipendiekonsert som inleddes med några låtar framförda av Järnbrukarna, sedan blev det stipendieutdelning och Åsa framförde några av Ebbes låtar  bl.a. polkan Pliggen och musettevalsen Je ne sais pas. Det blev även några duetter med fiolspelmannen Jocke Larsson och tillsammans bjöd de bl.a. på Skansenpolskan av Jon-Erik Öst. Efter det spelade Nils Fläcke några stycken med sin sedvanliga bravur. Konserten avslutades med brukligt allspel där Ebbes Vals på Österskär var en av låtarna.
När tillställningen var slut och alla övriga åkt hem fick Åsa en specialguidning av museet och möjlighet att prova två av Calle Jularbos instrument som finns på muséet. 

Åsa Arvidsson spelar Sjötorpsvalsen av Calle Jularbo på Calles dragspel..

Åsa spelar Calle Jularbos "Min första komposition" på ett enradigt Magdeburgerspel som varit i Calles ägo.

Läs hela inlägget »
Foto: Jerry Lindbergh

Åsa är utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm till Instrument och ensemblelärare i klassiskt accordeon och piano. Hon har även kyrkomusikerexamen från Oskarshamns folkhögskola.
2017  flyttade hon hem från Stockholm till östgötska Borensberg för att arbeta som kantor men sedan december 2018 är hon bosatt i Orsa och arbetar numera som kyrkomusiker i Mora församling.
 2001-2017 har hon jobbat som piano- och accordeonpedagog på Sundbybergs musikskola. 2006 utnämndes Åsa till Årets Dragspelare och 2008 släppte hon sin cd Solpolska . CD:n Arvidsson Special tillsammans med Lars Arvidsson släpptes i mars 2016. Scenkonst Sörmland, Folkoperan och Stockholms Stadsteater är några av de tidigare uppdragsgivarna.